Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Αγ. Ανδρέα 2 & Κοραή
171 22 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Τηλ. 210 93 74 322
Φαξ 210 93 74 559 


E- mail:
 ssneond@sch.gr

 


Δημιουργία -
 ιστότοπου:

π. Ιωσήφ Ταγαράκης

 

Διαχείριση ιστότοπου:

Στ. Κουμαρόπουλος

 

ευχαριστούμε την

 κ. Κων/να Κλάδη

για τη βοήθειά της στην ανανέωση της ιστοσελίδας μας.

Το έργο μας...


 

Έκθεση Δράσης
Σ
χολικού Έτους 2008-09

 

Υπεύθυνος: Δρ. Στ. Κουμαρόπουλος
Στελέχη: π. Ι. Ταγαράκης, Σ. Ταμπάκη, Ν. Τζινιέρη, Α. Χαραλαμπίδου

 

Το κύριο έργο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων είναι η παροχή προσωπικής συμβουλευτικής στήριξης σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολικών μονάδων, που ανήκουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας.

 O Υπεύθυνος και τα Στελέχη ανέπτυξαν δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης, όπως αναλύεται παρακάτω.

1. ΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ.

5. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΩΓΗΣ.

2. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, ΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ.

7. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.

4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

8. ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

 

 

 

 

 

1. ΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ.

 

ü      Σεμινάρια Καινοτόμων Δραστηριοτήτων.

Συμμετοχή με εισηγήσεις στο Πρόγραμμα Σεμιναρίων Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δ΄ Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2008, στο  αμφιθέατρο του 1ου Ε.Π.Α.Λ. Νέας Σμύρνης.

Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:

■«Διαχείριση Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων στο Σχολείο», από τον κ. Στέφανο Κουμαρόπουλο, Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

■ «Σχολική Τάξη και Οικογένεια», από την κ. Άννα Χαραλαμπίδου, Στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

■ «Η Κοινωνική Πραγματικότητα της Σχολικής Τάξης», από τον π. Ιωσήφ Ταγαράκη, Στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

 ü      6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο

Συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα του 6ου Πανελληνίου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Μαΐου 2009, στο Ζάππειο. Θέμα της στρογγυλής τράπεζας: Η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στα παιδιά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτήν.

Αναπτύχθηκε η εισήγηση με θέμα:

«Διαδίκτυο, προσωπική εμπλοκή σε απρόσωπες σχέσεις», από τον π. Ιωσήφ Ταγαράκη, στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Δ΄ Δ.Δ.Ε. Αθήνας.

ü      5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας

Το στέλεχος Τζινιέρη Νέλλη στις 15-16/12/08 συμμετείχε - σε συνεργασία με το Σ.Σ.Ν Α΄ Αθήνας - με αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα: «Έργο του Σ.Σ.Ν. Α΄ Αθήνας το σχολικό έτος 2007-2008, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, που διοργανώθηκε  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, από την Ελληνική Εταιρία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας.

 ü      Διεθνής διάσκεψη στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Πρόγραμμα COMENIUS)

Στις 3-6/9/08 το στέλεχος Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  «Αssist-mobilization of community towards Secure School», το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Προγράμματος «SOCRATES-Δράση COMENIUS 2.1: Εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού των σχολείων (Ref. No: 226580-CP-1-2005-1-LT- COMENIUS-C21). Η διάσκεψη υλοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου η κ. Τζινιέρη Νέλλη παρουσίασε τα αποτελέσματα του σχεδίου στην Ελλάδα με θέμα: «Διαχείριση διαφορετικότητας: ευρήματα του Σχεδίου στην Ελλάδα». Επίσης συνεργάστηκε με τους άλλους εταίρους για την ανάπτυξη του περιεχομένου του οδηγού δράσης για εκπαιδευτικούς «Εκπαίδευση και Συμβουλευτική ομάδων ομότιμων». Συντονίστρια χώρα και υπεύθυνη για την έκδοση του εγχειριδίου είναι η Λιθουανία.

 ü      Ημερίδα με θέμα: Κακοποίηση και Παραμέληση Ανηλίκων Διοργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων σε συνεργασία με τον κ. Ηλία Ζαχαρόπουλου, προϊσταμένο του 3ου Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, στις 6 Απριλίου 2009. Στην Ημερίδα πήραν μέρος Διευθυντές-Υποδιευθυντές καθώς και 2 Καθηγητές από κάθε Σχολείο του 3ου Γραφείου ενώ συμμετείχαν και όλα τα στελέχη του Σταθμού μας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση των ομιλητών και τη διεύθυνση της συζήτησης είχε ο Υπεύθυνος Στ. Κουμαρόπουλος.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις: 

■ «Διαχείριση περιστατικών παραμέλησης – κακοποίησης μαθητών», από την κ. Ειρήνη Πανταζή-Μελίτσα, Αντιεισαγγελέα Εφετών και Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.

■ «Μαθητές σε ρίσκο κακοποίησης-παραμέλησης, ο ρόλος των Εκπαιδευτικών» από την κ. Αναστασία Παρασκευοπούλου-Rush, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων. Επίσης η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε ενδείξεις παραμέλησης κακοποίησης παιδιών-εφήβων.

■ «Ένα περιστατικό παρενόχλησης σε σχολείο και η αντιμετώπισή του»     από την Άννα Χαραλαμπίδου,  στελέχους του Συμβουλευτικού Σταθμού

      Νέων.

  (Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

2. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, ΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ü      Ο Υπεύθυνος ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλος παρακολούθησε στις 30 Μαρτίου 2009 στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεθνές Συμπόσιο: Διαχείριση κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα: Πρόληψη και παρέμβαση, που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δ/μιας Εκπ/σης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας.

ü      Ο Υπεύθυνος ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλος παρακολούθησε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009, στη Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο στην Αθήνα Ημερίδα με θέμα:  Η Κλινική εποπτεία στους χώρους υγείας, η ελληνική πραγματικότητα, η οποία οργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία, το ΕΚΠΑ και τον Κλάδο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ

ü      Ο Υπεύθυνος ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλος παρακολούθησε στις 11,12, 13 και 14 Μαΐου 2009 (Αθήνα) Σεμινάριο Υπευθύνων ΣΣΝ και Αγωγής Υγείας που οργάνωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η Εταιρία Κοινωνικής Ιατρικής και Προαγωγής της Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης Ατυχημάτων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας. Θέμα: «Ανάπτυξη Εθνικής Πολιτικής για το Σχολείο Προαγωγής της Υγείας».

ü      ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ 19/3/2009: την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα οικογένειας της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και την παρακολούθησαν η κ. Νέλλη Τζινιέρη και Σμαρώ Ταμπάκη, στελέχη του ΣΣΝ

ü      ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ 8/4/2009: την ημερίδα διοργάνωσε η Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών. Την ημερίδα παρακολούθησαν η κ. Νέλλη Τζινιέρη, η κ. Σμαρώ Ταμπάκη και η κ. Άννα Χαραλαμπίδου,  στελέχη του ΣΣΝ

ü      ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 6.5.2009: την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Αττικής και η Δ/νση Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο 4ης Περιφέρειας Ε.Α.Ε. Αθηνών και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου  Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης. Την παρακολούθησαν ο υπεύθυνος του ΣΣΝ και η κ.Σμαρώ Ταμπάκη, στέλεχος του ΣΣΝ.

ü      Ημερίδα «Άνθρωπος και οικογένεια στη νέα εργασιακή πραγματικότητα» (06 /12/08  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.). Η Ημερίδα αφορούσε στην περαιτέρω υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς και στους δύο ρόλους τους. Την παρακολούθησε το στέλεχος του ΣΣΝ κ. Α. Χαραλαμπίδου.

ü      Συνέδριο για την «Κακοποίηση Παιδιού και Ψυχικό Τραύμα: Σύγχρονες δυνατότητες ανίχνευσης, αντιμετώπισης και πρόληψης» (18-20 /12/ 08  Τεχνόπολη - Γκάζι) διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης (4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο). Στο συνέδριο αυτό αναπτύχθηκαν θεωρητικές απόψεις και έρευνες που αφορούν στην ανίχνευση, εκτίμηση, θεραπεία και πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, από επιστήμονες της ψυχολογίας, ψυχιατρικής, νομικής, εγκληματολογίας, εκπαίδευσης, κοινωνιολογίας, καθώς και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών. Το Συνέδριο παρακολούθησε το στέλεχος του ΣΣΝ κ. Α. Χαραλαμπίδου.

ü      Εκπαίδευση στο Α.Κ.Μ.Α., εποπτεία: «Σεμινάριο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Ρόλου» της κ. Ά. Χαραλαμπίδου. 10 τετράωρες  συναντήσεις ( από 14/11/08 έως 03/07/09 στο χώρο του ΑΚΜΑ Κολωνάκι).

ü      Εποπτεία της Ά. Χαραλαμπίδου στο Process work 14 δίωρες συναντήσεις (από 10/10/08 έως 12/06/09 στο χώρο του Process Work στο Π. Φάληρο). Οι εποπτείες απευθύνονται σε θεραπευτές και συμβούλους.

ü       « The Magic and Reality of Process Oriented Psychology»   Amy and Arny Mindell  (25-27 Απριλίου 2009 στην Τεχνόπολη -Γκάζι). Σεμινάριο ψυχολογικής ανάπτυξης και ενημερότητας από τον δημιουργό του Process work, φυσικό, κλινικό ψυχολόγο και θεραπευτή, Arnold Mindell, βασισμένο σε νέες μεθόδους οι οποίες ενσωματώνουν παλαιότερες με την κβαντική φυσική και συγχρονικότητα. Το Σεμινάριο παρακολούθησε το στέλεχος του ΣΣΝ κ. Α. Χαραλαμπίδου.

ü      Ημερίδα με θέμα: Κακοποίηση και Παραμέληση Ανηλίκων Διοργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων σε συνεργασία με το 3ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, στις 6 Απριλίου 2009. Την Ημερίδα (στην οποία πήραν μέρος Διευθυντές-Υποδιευθυντές καθώς και 2 Καθηγητές από κάθε Σχολείο του 3ου Γραφείου) την παρακολούθησαν και συμμετείχαν όλα τα στελέχη του Σταθμού μας.

  (Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ.

ü      Ομιλία του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου σε γονείς μαθητών της Α΄ Γυμνασίου μετά από πρόσκληση της Δ/ντρια κ. Λαλιώτου-Μορφονιού στο 3ο Γυμνάσιο (18-9-2008)  με θέμα: «Μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».

ü      Ομιλία του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου σε γονείς μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου (14-10-2008)  μετά από πρόσκληση της Δ/ντριας κ. Μπέτσου με θέμα: «Η συμβολή των γονέων στην προσαρμογή των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στο Γυμνάσιο».

ü      Ομιλία του στελέχους Α. Χαραλαμπίδου με θέμα: «Οικογένεια – Σχολείο και Βία»07/12/08  Δήμος Καλλιθέας. Οργάνωση από τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Σύλλογο Καλλιθέας.

ü      Ομιλία του στελέχους Α. Χαραλαμπίδου σε γονείς με θέμα «Βία – Σχολείο και Οικογένεια» 26/01/09   6ο ΓΕΛ Γλυφάδας . Οργάνωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

ü      Ομιλία και διάλογος του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου σε Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου (συμμετείχε και ο Σύλλογος Γονέων 1ου Γ.Ε.Λ Ν. Σμύρνης) στις 25 Ιανουαρίου 2009 (18.30-21.30) με θέμα: Προετοιμάζοντας τους εφήβους μας για μια ευτυχισμένη νεότητα.  Η ομιλία εντάσσεται σε πρόγραμμα πρόληψης ψυχικής υγείας του Σταθμού μας.

ü      13Ο      Γυμνάσιο Καλλιθέας, στις 18-3-09 η κ. Σμαρώ Ταμπάκη, στέλεχος του ΣΣΝ σε συνεργασία με εκπρόσωπο-θεραπευτή του ΚΕΘΕΑ-ΕΞΑΝΤΑ και δύο μέλη της επανένταξης  συζητήσαμε με τους γονείς σε αίθουσα εκδηλώσεων του   σχολείου  σχετικά με τον ρόλο των γονέων στην  πρόληψη και τη στάση και συμπεριφορά τους σε περίπτωση χρήσης ουσιών από τα παιδιά τους.

(Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

4.      ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

ü      Ομιλία και διάλογος του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου και του στελέχους κ. Άννας Χαραλαμπίδου με θέμα το έργο του ΣΣΝ στο 6ο Λύκειο Ν. Σμύρνης στις (Α΄, Β΄ Λυκείου και Γ΄ Λυκείου) στις 16 Δεκεμβρίου 2008. Η παρουσίαση έγινε με τη βοήθεια PowerPoint που επιμελήθηκε το στέλεχος π. Ιωσήφ Ταγαράκης.

ü      Ομιλίες και διάλογος του Υπευθύνου ΣΣΝ με μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα: «Άγχος των Εξετάσεων και η δημιουργική αντιμετώπισή του». Στο 6ο Λύκειο Ν. Σμύρνης (16-12-2009), στο 7ο Λύκειο Καλλιθέας (14-1-2009) και στο 3ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου (10 και 12 Μαρτίου 2009) Βλ. http://www.ssneond.sch.gr/fovosexams.htm

ü      Ομιλίες και διάλογος του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου με θέμα: Μυστικά μιας ευτυχισμένης εφηβείας. Οι ομιλίες εντάσσονται σε πρόγραμμα πρόληψης ψυχικής υγείας του Σταθμού μας. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Καλλιθέας (Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου) στις 8 Απριλίου 2009, στο 5ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (Γ΄ Γυμνασίου) 29 Απριλίου 2009 και στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου (Α΄ Λυκείου) στις 4 και 6 Μαρτίου 2009.

  (Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

5. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΩΓΗΣ.

 ü      Συνάντηση συνεργασίας του υπευθύνου και των στελεχών του Σ.Σ.Ν. Δ΄ Αθήνας με την κ. Αναστασία Παρασκευοπούλου Rush, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών σχετικά με το θέμα της διαχείρισης περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης ενηλίκων. Τον συντονισμό της συζήτησης και της συνεργασίας είχε ο κ. Ηλίας Ζαχαρόπουλος, Προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας.

ü      ΜΕΡΙΜΝΑ: στις  2 Ιουνίου 2009 τα στελέχη του ΣΣΝ  κ. Νέλλη Τζινιέρη, κ. Σμαρώ Ταμπάκη και κ. Άννα Χαραλαμπίδου, συναντήθηκαν με συνεργάτες της ΜΕΡΙΜΝΑΣ  την κ. Μωραΐτη και την κ. Μιχελή  και συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και την δυνατότητα συνεργασίας τους για θέματα που αφορούν την στήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σοβαρής ασθένειας ή απώλειας αγαπημένου τους προσώπου.

ü      Ο Υπεύθυνος και η κ. Χαραλαμπίδου συνεργάστηκαν σε 3 συναντήσεις  στις 25, 27 Μαϊου και 22 Ιουνίου 2009 με την κ. Χρηστάκη, Παιδοψυχίατρο στην Κοινωνική Υπηρεσία Αγ. Δημητρίου. Θέμα της συνεργασίας ήταν η διαχείριση πένθους μετά το θάνατο μαθητή από ατύχημα μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του.

ü      Ο Υπεύθυνος μετά από πρόσκληση του Προϊσταμένου του 3ου Γραφείου Δ/μιας Εκπ/σης κ. Η. Ζαχαρόπουλου συνεργάστηκε στις 28 Μαϊου 2009 με τη Δ/ντρια του 7ου Γ/σίου κ. Δεμερτζή και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ν. Σμύρνης για την αντιμετώπιση περιστατικού παραμέλησης μαθητού.

ü      13Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: στις 18-3-09 η κ. Σμαρώ Ταμπάκη, στέλεχος του ΣΣΝ σε συνεργασία με εκπρόσωπο-θεραπευτή του ΚΕΘΕΑ-ΕΞΑΝΤΑ και δύο μέλη της επανένταξης  συζήτησαν με τους γονείς σε αίθουσα εκδηλώσεων του   σχολείου  σχετικά με τον ρόλο των γονέων στην  πρόληψη και τη στάση και συμπεριφορά τους σε περίπτωση χρήσης ουσιών από τα παιδιά τους.

ü      Κέντρο ημέρας Βαβέλ: στις 27/5/09 η κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας που συνδιοργάνωσε το κέντρο ημέρας Βαβέλ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και η Μ.Κ.Ο. Γιατροί του κόσμου στην αίθουσα Συμβουλίου του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (με τη συνεργασία: του αναπλ. Καθηγητή Κοιν. Ψυχιατρικής Στέλιου Στυλιανίδη και του Επίκ. Καθηγητή Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας Βασίλη Παυλόπουλου). Στόχος της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της μέχρι τώρα συνεργασίας και η αναζήτηση τρόπων βελτίωσής της για καλλίτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων που απευθύνονται στις υπηρεσίες μας.

ü      Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικών υπηρεσιών (Σύνταγμα): στις 15/5/09 η κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με την  κ. Αναστασία Παρασκευοπούλου Rush, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων, εμπειρογνώμονα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε θέματα κακοποίησης ανηλίκων, στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικών υπηρεσιών.

ü      Εισαγγελία ανηλίκων Αθηνών: στις 10/6/09 η κ. Τζινιέρη Νέλλη επισκέφτηκε την αντιεισαγγελέα ανηλίκων κ. Συροπούλου για την καλλίτερη διαχείριση περίπτωσης μαθητή.

ü      Κέντρο πρόληψης Αλίμου: στις 15/5/09 η κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε ως εισηγήτρια – εκπαιδεύτρια για θέματα τοξικοεξάρτησης σε εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης των φοιτητών Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

 (Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ü      13Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: στις 29-1-09 ο υπεύθυνος του ΣΣΝ κ. Στέφανος Κουμαρόπουλος και τα στελέχη κ. Νέλλη Τζινιέρη και κ. Σμαρώ Ταμπάκη μαζί με εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ-ΕΞΑΝΤΑΣ τον κ. Γιώργο Ασημογιώργο και την κ. Πέγκυ  Νιάρχου, θεραπευτές  συζητήσαμε με το Σύλλογο των Καθηγητών του Γυμνασίου σχετικά με τον ρόλο των καθηγητών στην  πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανής χρήσης ουσιών από τους μαθητές.

ü      3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στις 10 Ιουνίου 2009 ο υπεύθυνος και το στέλεχος του ΣΣΝ κ. Άννα Χαραλαμπίδου σε συνεργασία με την Διευθύντρια κ. Θεοδωρίδου και δύο συνεργάτες της Μέριμνας  την κ. Μεταλληνού και την   κ. Μιχελή συναντήθηκαν στο Σχολείο με θέμα τη στήριξη της σχολικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, μετά από θάνατο μαθητή του Σχολείου. Είχε προηγηθεί συνεργασία του Υπευθύνου και τη κ. Χαραλαμπίδου με τη Δ/ντρια και τους Εκπαιδευτικούς στις 25, 26 και 27 Μαΐου 2009.

ü      3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:στις 18 Ιουνίου 2009  το στέλεχος του ΣΣΝ κ. Άννα Χαραλαμπίδου σε συνεργασία με την Διευθύντρια κ. Θεοδωρίδου και δύο συνεργάτες της Μέριμνας  την κ. Μεταλληνού και την κ. Μιχελή συναντήθηκαν στο Σχολείο με τον Σύλλογο των Καθηγητών του Σχολείου  για τον σχεδιασμό προγράμματος  στήριξης της σχολικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, μετά από θάνατο μαθητή του Σχολείου, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

ü      Συνεδρίαση του Υπευθύνου ΣΣΝ Στ. Κουμαρόπουλου με το Σύλλογο Καθηγητών του 5ου Λυκείου Καλλιθέας με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων χρήσης ναρκωτικών. Η ομιλία εντάσσεται σε πρόγραμμα πρόληψης ψυχικής υγείας του Σταθμού μας. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Ψυχολόγος κ. Παπαμακάριος, στέλεχος της θεραπευτικής ομάδας ΚΕΘΕΑ- Εξάντας, συνοδευόμενος από δύο μέλη της επανένταξης.

ü      3ο Γυμνάσιο Αλίμου: στις 18/2//09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συλλόγου των Καθηγητών με στόχο τη στήριξη μαθητή και της οικογένειάς του και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα παραμέλησης ανηλίκων.

ü      5ο Γυμνάσιο Ν.Σμύρνης: στις 5/3/09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε σε συνεδρίαση σε συνεδρίαση του Συλλόγου των Καθηγητών, μετά από αίτημα του Σχολείου, με στόχο τη στήριξή τους για τη διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον.

ü      5ο Γυμνάσιο Ν.Σμύρνης: στις 13/3/09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε στην παιδαγωγική συνεδρίαση του Συλλόγου Καθηγητών, σε συνεργασία με την Σχολική Σύμβουλο κ. Τρικαλιώτη Αγγελική και την κ. Λεωνιδάκου, κοινωνική λειτουργό από το Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα, με στόχο την καλλίτερη δυνατή ένταξη μαθήτριας με δυσκολίες προσαρμογής. 1Ο Γυμνάσιο Ελληνικού: στις 10/4/09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε μετά από αίτημα του Σχολείου, στην παιδαγωγική συνεδρίαση του Συλλόγου Καθηγητών στην οποία παρευρίσκονταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και των Μαθητικών Συμβουλίων, με στόχο τη διαχείριση περίπτωσης μαθητή με δυσκολίες προσαρμογής.

ü      2ο Γυμνάσιο Αλίμου: στις 21/1/09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε στο Συμβούλιο Τάξης, με στόχο τη διαχείριση διαφορετικότητας μαθητή με δυσκολίες προσαρμογής και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον.

ü      1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου: στις 7/5/09 το στέλεχος  κ. Τζινιέρη Νέλλη συμμετείχε σε συνάντηση συνεργασίας με τη Δ/ντρια για τον μελλοντικό σχεδιασμό  προγράμματος παρέμβασης στη σχολική κοινότητα, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης χρήσης ουσιών.

 (Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

7. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.

ü      Ιστοσελίδα www.ssneond.sch.gr με 25 άρθρα του Υπευθύνου και των Στελεχών που επιμελήθηκε ο π. Ιωσήφ Ταγαράκης, στέλεχος του Σταθμού μας.

ü      Στ. Κουμαρόπουλου, Υπευθύνου ΣΣΝ «Τα μυστικά μιας ευτυχισμένης εφηβείας» και συλλογικό άρθρο Υπευθύνου-Στελεχών με θέμα: «Αρμοδιότητες-δραστηριότητες του Συμβ. Σταθμού Νέων» Εφημ. Βήμα Γονέων (Περιοδική της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ν. Σμύρνης) τεύχος 3 Μάρτιος 2009, σ. 6-7.

ü      Άννας Χαραλαμπίδου, στελέχους του ΣΣΝ «Οικογένεια–Σχολείο και βία», δημοσιεύτηκε στην Εφημ. Νέα Πόλη (Μηνιαία Εφημ. Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ν. Σμύρνης) Μάρτιος 2009, αρ. φύλλου 36. (παραπομπή στο site)

ü      Δημοσίευση της ομιλίας: «Οικογένεια – Σχολείο και Βία» στην τοπική εφημερίδα «ΝΕΑ ΠΟΛΗ» 10/03/2009. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 07/12/08 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Σύλλογο Καλλιθέας.

ü      Τζινιέρη Νέλλη, στέλεχος ΣΣΝ Δ΄Αθήνας «Η διαχείριση της διαφορετικότητας» (κεφ.6), στον οδηγό δράσης για εκπαιδευτικούς : «Εκπαίδευση και συμβουλευτική ομάδων ομότιμων» έκδοση του Προγράμματος Αssist- Kινητοποίηση της Κοινότητας για ένα ασφαλές σχολείο (226580-CP-1-2005-1-LT- COMENIUS-C21). Συντονίστρια χώρα: Λιθουανία.

(Περιεχόμενα)

 

 

 

 

 

8. ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Συνεχίστηκε η προσπάθεια εμπλουτισμού και αναβάθμισης του περιεχομένου του ιστότοπου του Σταθμού μας  www.ssneond.sch.gr. Την ευθύνη της δημιουργίας και της διαχείρισης έχει το στέλεχος του ΣΣΝ π. Ιωσήφ Ταγαράκης.

Στον ιστότοπο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στοιχεία για τα θέματα:

 • Το έργο του ΣΣΝ
 • Ποιοι είμαστε
 • Σύνδεσμοι που ενδιαφέρουν
 • Κείμενα, των στελεχών. Στο τέλος του σχολικού έτους 2008-09, στον ιστότοπο βρίσκονται αναρτημένα τα ακόλουθα κείμενα:
 1. Σκιαγράφηση Εφήβων
 2. Συμβουλευτική και Τρεις Ιεράρχες
 3. Μετάβαση από  Δημοτικό σε Γυμνάσιο
 4. Ταυτότητα σύγχρονης οικογένειας
 5. Βάζοντας στόχους
 6. Διαδίκτυο και πρόσωπο         
 7. Βία στην Οικογένεια και στο Σχολείο
 8. Εφηβεία και σεξουαλικότητα 
 9. Σχολική τάξη και Οικογένεια
 10. Μυστικά μιας ευτυχισμένης εφηβείας (για τους εφήβους)
 11. Προετοιμάζοντας τους εφήβους μας για μια ευτυχισμένη νεότητα (για τους γονείς)
 12. Η Διαχείριση της Διαφορετικότητας (Diversity management)
 13.  Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας (για εκπαιδευτικούς)
 14. Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων, Οδηγίες και συμβουλές.
 15. Συναισθηματική Νοημοσύνη στο σχολείο (Emotional Quadrant)
 16. Η ραγισμένη στάμνα  
 17. Έφηβοι: Μοναξιά
 18. Η ζωή είναι ωραία  (...μια αισιόδοξη άποψη)
 19. Βία και Επιθετικότητα
 20. Έφηβοι: Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά
 21.  Κάποιος φίλος μάλλον δοκιμάζει εξαρτησιογόνες ουσίες. Τι μπορώ να κάνω; 
 22. Ο ρόλος του Εκπαιδευτικού στο Σύγχρονο Σχολείο.            
 23. Οργανισμοί Φορείς Αρωγής
 24. Για να γνωριστούμε: Ανοικτή επιστολή του υπευθύνου.       
 25. Δεξιότητες επικοινωνίας με τους νέους
 26. Σχολικές εξετάσεις (πρακτικές συμβουλές και οδηγίες)      
 27. Διαπροσωπική Σχέση και Εκπαίδευση
 28. Σχολική μελέτη
 29. Καθηγητής - Μαθητής: μια μοναδική συμβουλευτική σχέση
 30. Οι Νόμιμες ουσίες στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τα Ναρκωτικά (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά)

(Περιεχόμενα)